Halušky se u nás připravují jako slovenské strapačky, ale lidem chutnají

25. srpen 2014

Závodiště provoněla slovenská kuchyně, hrála tradiční cimbálovka

Tradiční slovenská jídla, cimbálovka hrající lidové písně především z východního Slovenska a spousta informací včetně letáků na specializovaném stánku o atraktivních lokalitách našich východních sousedů - tak to vypadalo na sobotním Slovenském dni na pardubickém závodišti. Počasí jednomu z neatraktivnějších dostihových mítinků sezóny přálo, teplota kolem 22 stupňů Celsia vyhovovala jezdcům i koním, stejně jako fanouškům dostihového sportu, kterých přišly do Agrofertparku tisíce.

Například v lóži Dostihového spolku nechyběly pravé slovenské halušky z dílny kuchaře Romana Raksányiho ze slovenského velvyslanectví. "Jak je vyrábíme, to je samozřejmě tajemství, základem je bramborové těsto a měly by se podávat jen s ovčí brynzou a se slaninou," uvedl ambasadorův kuchař. Suroviny si nechal podle svých slov přivézt přímo ze Slovenska, polotovarům z českých obchodů by nevěřil.

Ani návštěvníci u stánků nebyli ochuzeni o tradiční slovenské národní jídlo, i když tyhle halušky byly připravovány trošku jiným způsobem hlavně kvůli hygienické náročnosti. "Děláme je s uzeným a zelím, dává se tam troška cibulky. Klasicky s brynzou bychom je nemohli nabízet v takové kvalitě, protože by nám nevydržely připravené hodiny k prodeji," řekl David Čermák, šéfkuchař firmy Alfredo Catering, která zaštiťuje na závodišti kompletní gastronomii. "Zájem o naše halušky byl tradičně obrovský," dodal šéfkuchař.

To členové Dostihového klubu si na svá přání pochutnávali na speciálním menu složeném z lososové pěny, hovězího vývaru s játrovou rýží, hovězích líček na červeném víně a kořenové zelenině s bramborovým pyré a tatranském řezu. "Všichni si náramně pochutnali," řekla členka prezídia klubu Marcela Pecháčková.

Právě Dostihový klub je jediným místem na závodišti, kde se jídlo servíruje stejně jako v restauracích. "Venkovní prodej zajišťujeme formou stánků, lidé chodí průběžně celý den, zájem je více o fastfoodová jídla, chtějí být rychle obslouženi. Na lóžích podáváme jídlo rautově, většinou s teplým a studeným bufetem a sladkými specialitami," říká ředitel Alfredo Catering David Audrlický. Tento systém je podle něj výhodný i v případě, že se v lóžích nečekaně objeví více hostů. "Vždy máme nějakou rezervu a díky zázemí, které na pardubickém závodišti máme, zvládáme vyřešit i situace, kdy je počet lidí u zákazníka dvojnásobný, než bylo původně objednáno," doplnil Audrlický.

David Čermák - šéfkuchař, Alfredo catering
27 let, vystudoval v Pardubicích, profesionální praxe např. čtyřhvězdičkový Hotel Fortna Chrudim, restaurace Kra-kra Pardubice, v Alfredo catering nejdříve na pozici kuchař, poté šéfkuchař, specializace klasická česká kuchyně, láká ho francouzská kuchyně, kterou se snaží skloubit s klasickou českou.



Česká pojišťovna AGROFERT Pardubický kraj Pardubice Česká republika

Novinky e-mailem

Přejete si dostávat novinky do Vaší e-mailové schránky? Vyplňte následující formulář.

Novinky e-mailem

Agrofert park

  • +420 466 797 111
  • Mapa a kontakty

© 2016, Dostihový spolek, a.s. – všechna práva vyhrazena

Prohlášení o přístupnosti | Podmínky užití | Ochrana osobních údajů | Mapa stránek

Webové stránky vytvořila eBRÁNA s.r.o. | Vytvořeno na CMS WebArchitect | SEO a internetový marketing

Nahoru ↑